2009. március 24., kedd

Egyetemre űz a válság? A magyar hallgatók közül is sokan továbbtanulnának. De hogyan, ha a létszámokat nem növelik?

A brit felsőoktatási intézményekben 12-13 százalékkal növekedett a jelentkezők száma. A német egyetemeken is több mint kétmillió hallgató kezdett a mostani második félévben, amivel az ország átlépte a mintegy öt évvel ezelőtti álomhatárt. Elemzők szerint a recesszió miatt akar mindenki továbbtanulni.
A helyi felsőoktatási intézmények nem emelik a felvehető hallgatói létszámot, hiszen a keretszámok növelését nem támogatják állami forrásokkal. „Embertelen politika, ha tanulásra ösztönözzük a fiatalokat, majd amikor jelentkeznek valamelyik egyetemre, az orrukra vágjuk az ajtót” - mondta el a Diákok Nemzeti Uniójának elnöke, aki ugyan a hallgatói létszám növelését kérte a kormánytól, változás azonban nem történt a területen.
A magyar hallgatók közül is sokan inkább továbbtanulnának, hogy ezzel is javítsák munkaerő-piaci esélyeiket. Az FN-nek nyilatkozó karrier-tanácsadók szerint vannak olyan hallgatók, akik azért maradnak az iskolapadban, mert nincs kedvük még dolgozni. Sokan a válság miatt menekülnek bele egy újabb képzésbe, hiszen nem tudnak elhelyezkedni a végzettségükkel. Ők két dologban reménykednek: mire elvégzik az egyetemet, vége a recessziónak, vagy az új diplomájukkal találnak egy jó állást.

2 megjegyzés:

  1. Továbbtanulás a fiatalok körében mindig napi téma, sőt egyre gyakoribb, hogy a felnőttek is kedvet kapnak a tanuláshoz. Persze, hogy mi motiválja az adott továbbtanulni vágyó személyt, azt csak saját maga tudja. Úgy gondolom, hogy azoknak a diákoknak a többsége, akik érettségi után vannak, még nem alakult ki a konkrét elképzelés azzal kapcsolatban, hogy "mik lesznek, ha nagyok lesznek". Sokukat a háttér befolyásolja. (szülői motiváció, élethelyzet, megfelelni akarás...)Jelentkeznek valahova, elkezdik a képzést, és csak akkor alakul ki bennük, hogy valójában ezt szeretnék-e csinálni.
    Úgy gondolom, hogy a mai világban az érettségi létszükséglet, egy diploma jó ha van, két diploma már valami. Legalább is ezt sulykolja belénk a média. A két diploma, vagy három sem biztos, hogy elég jó, vagy inkább már túl jó? Túlképzett, nem veszik fel... Mindig akad valami kifogás arra, hogy ne kelljen foglalkoztatni.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem lenne célszerű növelni a felsőoktatásban a felvehető hallgatói keretszámot, mert már így is túlképzés van a legtöbb területen. Felesleges olyan képzéseket támogatni, amelyek állástalanokat bocsátanak ki.
    Azonban az élethosszig tartó tanulás, a folyamatos képzés valóban elengedhetetlen a mai világban, ám azokra a szakterületekre kellene koncentrálni, amelyek a munkaerőpiacon használható tudást adnak.

    VálaszTörlés