2009. március 31., kedd

Nyomor, éhezés és munkanélküliség. Valóban ez a jövő?

Szakértők szerint, a mostani válság nagyban hasonlít az 1929-es gazdasági világválsághoz. Ha ez így van akkor az elkövetkezendő időszakot, nyorom, éhezés és munkanélküliség jellemzi. A munkanélküliség már szinte napról napra így is csúcsokat döntöget. Valóban ez a jövő vár ránk? Ma már egyre többen azt kérdezgetik, vajon a mostani válság is hasonló nyomorba dönti-e a dolgozókat, családokat, egyéneket. Az optimista emberek szerint nem lesz ekkora a válság, a pesszimisták óvatosan annyit mondanak, hogy ha a válság valóban ekkora méretű lesz, akkor az alsó rétegek fogják megfizetni a válság árát. Az 1929-33-as válság pusztító hatású volt. Az emberek nyomorogtak. Amerikában éhező tízezrek botorkáltak az utakon munkát és élelmet keresve. Európában sem volt sokkal jobb a helyzet, családok százezreinek létfenntartása került veszélybe. Hazánkban az export a válság hatására szinte teljesen megszűnt, a mezőgazdaságból élők eladósodtak, az ipari termelés 20 százalékkal esett vissza. 1934-ben Németország és Magyarország között létrejött az agrártermékek exportja, emellett államilag finanszírozott közmunkával és fegyverkezéssel próbálták enyhíteni az ínséges időt. Ám elemzők szerint Magyarország számára ez nem jelentett kiutat a válságból. Azt, hogy ez valóban most is így lesz, azt senki nem tudja, de az biztos, hogy az akkori válság nagyon hasonló a mostanihoz, és Kelet-Magyarország egy része már éhezik. Ha a most szociális juttatások csökkentésre kerülnek annak beláthatatlan következményei lehetnek. Valóban ez lesz a jövő?

4 megjegyzés:

  1. Az állástalanság miatt az emberek kénytelenek a szociális szolgáltatásokból feltartani magukat és sokszor családjukat is. Nagyon nagy hibának tartom, hogy a kormány meg akarja vonni a különböző szociális juttatásokat. Azzal egyet értek hogy korlátozásra van szükség, mert sok olyan ember jut segélyhez, aki valójában nem is rászoruló mivel fekete munkából igen jól meg tud élni. Azt viszont nem lehet elfelejteni, hogy a válság hatására családok maradnak fix jövedelem nélkül, ami valóban akár éhezéshez is vezethet és ezt a magyar államnak nem szabad hagynia.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a 29-es válságra annyiban hasonlít hogy válság. Ez a mostani pénzbeni válság, nem gazdasági. Szerintem a mostani rosszabb, mint a régi volt, mert ebben a világban már mindenhez pénz kell.
    Kilábalni főként úgy lehetne belőle ha az USA hitelt adna.

    VálaszTörlés
  3. Véleményem szerint a gazdasági válság és a "pénzbeni" válság szorosan összekapcsolható, hiszen a gazdaság stabilitásához a pénz elengedhetetlen eszköz.
    Magyarország így is el van adósodva elég rendesen, az újabb hitel, újabb adósságot vonna maga után, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, feltéve ha az ország kapna hitelt, amit önmagában elég valószínűtlennek tartok.

    VálaszTörlés